W poprzednim wpisie przedstawiłam część teoretyczną dotyczącą roślin trujących jakie znosimy sobie do domów. Jak również kilka zasad, które łatwiej zapamiętać, niż całą listę szkodliwych roślin doniczkowych. Nie mniej jednak w dzisiejszym wpisie do końca przedstawie „małe trucicielki”. Zapraszam. 😉
Oleander pospolity – krzew pochodzący z rejonu Morza Śródziemnego, ma wielobarwne kwiaty (białe, różowe oraz czerwone), a także jest mocno wonny. Wszystkie jego części posiadają mocne nasercowe glikozydy oraz alkaloidy. Przy zatruciu doustnym powoduje bóle głowy, nudności, wymioty, biegunkę, drgawki oraz osłabienie czynności serca.
Figowiec, inaczej zwany figą lub fikusem, ma mleczny sok zawierający żywice, kumarynę oraz białka. Spożycie fragmentów liści lub nadziemnych korzeni powoduje duszenie się, wymioty, a także bóle brzucha.
Kliwia pomarańczowa – pomarańczowe kwiaty zebrane są w kuliste kwiatostany. Wszystkie jej części posiadają alkaloidy, po spożyciu mogą występować nudności, kaszel, ślinotok oraz wymioty.
Trójnik pstry nazywany inaczej krotonem, pochodzi z tropików. Od najmniejszego korzenia do szczytu najwyżej usadowionego liścia jest trujący. Płynie w nim sok mleczny, który może powodować podrażnienia skóry. Spożycie może wywołać wymioty oraz biegunkę.
Obie, niżej wypisane rośliny można spotkać w parkach, lasach, ale również w domu.
Bluszcz pospolity – roślina spotkamy najczęściej obrastającą drzewa, domy oraz inne przedmioty jak np. słupy. Jednak jest również uprawiana jako roślina doniczkowa. Zawartość saponin (głównie hederynę) znajdziemy w pędach, liściach oraz owocach. Podrażnia skórę powodując wykwity, po spożyciu można odczuwać skurcze żołądka jelit a dodatkowo wymioty, biegunka, a przy spożyciu dużych ilościach drgawki.
Jemioła pospolita – znoszona do odmów w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Trucizna ulokowana jest w liściach oraz pędach i są to toksyczne białka (wiskotoksyna). W owocach nie stwierdzono żadnych trujących substancji. Trucizna drażni śluzówkę przewodu pokarmowego w efekcie czego wystąpią wymioty, krwawa biegunka i/lub skurcze jelit.
Wpisy powstały na podstawie książek:
Atlas trujących roślin i jadowitych zwierząt, H. Altemann, W-wa, Świat Książki
Rośliny trujące : 170 gatunków roślin ozdobnych i dziko rosnących , Burkhard Bohne, Peter Dietze ; Warszawa, Bellona
Rośliny trujące, J. Mowszowicz, W-wa, Wyd. Szkolne i pedagogiczne
Tutaj możecie przeczytać część pierwszą wpisu.
1 komentarz